Friday 29 July 2011

Basic dough recipe

 Following is the basic recipe used for bread maker.

180ml air sejuk  + 2 ketul ice cube or 1 ketul if cube besar
1 egg
2 tblsp sugar
1 teaspoon salt
2 tblsp milk powder or fresh milk
75 gm butter
2 tblsp vegetable shortening
2 tbllsp bread softener
500 gm high protein flour
1 tblsp bread improver
11gm mauripan yeast = 1 pkt

1)      Masukkan ikut turutan di atas
2)      Slide the pan into oven hingga ada bunyi “click”
3)      Press Program 10
4)      Lepas setengah jam, oven beep.
5)      Keluarkan dan stop oven.
6)      Bentukkan doh menjadi bun mengikut kesukaan. Boleh guna sebahagian doh untuk buat piza
7)      Sementara itu, preheat oven ke suhu 200 C.
8)      Bila doh sudah dibentukkan, masukkan dalam ketuhar dan set timer ke 17min.
9)      Selepas 17min, oven beep dan roti sudah siap dibakar

No comments: