Sunday 7 August 2011

Bun Coklat

Panas betul hari ni. Hari ni bersiaran dari kampung King di Ijok. Haus sangat. Masa berbuka tadi minum 4-5 gelas, mengalahkan budak-budak, muahahaha. Malam semalam ada projek roti. Yelah kan, dah berie-ie berjuang beli barang kay Yummy tu kenalah buat roti kan, kan, kan. Muahahaha. 

Memang berjuang y'all. Tahap kena junjung bakul atas kepala, punyalah ramai orang. Sempit lak tu kan, pastu once masuk lorong mana-mana kena go with the flow jek, jangan nak berhenti or melawan arus, sesambil jalan tu amek barang letak dalam bakul, muahahha. Kelakar pulak bila ingat balik. Aku pernah dengar orang masa tawaf haji tu jek, jalan go with the flow gitu, jangan melawan arus, gi bakeri pon gitu yer. Tak ku sangka. Kalau aku gi sorang, mau aku give up dan balik tuh, harap pegi dengan PIzza Mom dan si Awien tu jek aku gigihkan masuk. Biasalah dalam list ada 15 barang, beli 25 barang. Sabo jelah. 

Anyways, balik rumah lemau sikit dan sakit kepala. Pastu at 10.30 malam gitu start projek roti. Chocolate filling dah beli, so cubalah buat roti ni. Resepi diambil dari mamafami which isnpired by Cik Mat Gebu kalau tak silap. I halved the recipe. Yelah banyak-banyak karang saper pulak nak makan.  

Actually masa buat tu, rasanya cam amek gambor step by step. Kenapa entah bila view balik, ada yg dah siap jek, hampeh. Bukan apa, nak tunjukkan the degree of the roti tu punya naik. Masa uli memang besar sikit dari penumbuk jek, after 30 minutes, I let it rise sampai sejam. Habis jek sejam, punch the dough untuk buang angin, ulikan sikit, shapekan into balls, siap timbang tu 40g for each balls, fuhh macam dalam MasterChef daaa. Lepas tu biarkan 10 minutes, then ratakan  the balls. Masa ratakan the balls tu ala2 buangkan angin jugak. Masukkan filling dan shape balik into balls. Masa tu kecik jek balls tu. Besar sikit dari bola golf jek. Dan letakkan dalam pan pembakar, make sure ada gap between the dough balls. Lepas tu let it proof in the pan. Sebab nak dapatkan optimum result, I put it back in the oven, sebab nak dapatkan suasana suam dan lembap tu. I read somewhere that the yeast bertindak dengan optimum in warm and humid environment. Even my baker friend said, that they have something like a steamer to proof the bread before baking. Tapi jangan panas sangat. Mati laks yeast tu. 


After half an hour, aku dah mula panaskan oven. Dalam resipi tu cakap bakar at 180C for 25 minutes or until cooked. Oven aku nih giler sikit (tak guna the Noxxa oven), panas melampau. Senang sangat nak hangus, tak faham aku. So aku bakar at 160C for 20 minutes. Hasilnya; whoaaaa gebu gilerz. Excited aku. Tapi roti2 cam ni memang makan masa kalau nak dapat hasil yang optimum. Pukul 1 lebih baru siap. Grrrrr. 
Selepas proof dalam setengah jam. Sebelum dibakar

Lepas dibakar. Gebu..

Apsal kamera ni amek gambor cam hangus ek? Real life tak hangus pon rupenya. (Salahkan kamera? hahaha)

Lembut giler, tak tipu.

Lepas dah masak, aku sejukkan dulu atas jaringan. Penting untuk sejukkan atas jaring untuk let the heat dari belah bawah roti keluar. Kalau tak buat camtu, nanti roti tu lembab dekat bahagian bawah, kalau disimpan. Tak best la kan.

Okay, ni resepinya, take from Mamafami



IngredientS A :

450g high protein flour
50g cocoa powder
25g milk powder
75g sugar
10g instant yeast
1 teaspoon bread softener
1 egg
1/2 teaspoon salt

Ingredients B :

250ml water
75g margarine

Ingredient C :

Chocolate filling (from the bakery)

Method : (Bread Maker)

1. Pour water and salt into the bread maker pan. Add in egg. Top it with flour, cocoa powder, milk powder, sugar, yeast and bread softener.
2. Set the breadmaker to Dough function.
3. Once the dough is just combined, add in margarine and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including proving.
4. Divide the dough to 40g each. Shape into a ball. Leave to rest for another 10 minutes.
5. Flatten the dough, place a teaspoonful of chocolate filling in the middle and roll into a ball.
6. Arrange the dough on a baking tray. Let it prove till double the size. Sprinkle with a bit of water before putting the tray into the oven.
7. Bake in a preheated oven at 180 degree celcius till golden brown.
8. Once out of the oven, brush some margarine on top.


Yang ada buat roti weekend ni, sila update ye, share le ngan kawan-kawan. 

7 comments:

awien80 said...

Woooo...Aku teruja nie..here u go my weekend..pizza and roti!!!!!

Puan Presiden said...

Dek, ko kena gak buat pizza dan roti2 tu weekend nih.asyik aku jek yang buat update. En.Shaun tu mane? berie-ie jek pesan soh beli improver. Update takdek jugak.. Hahahha.

musk3mum said...

I salute spring punya, toing !!

awien80 said...

pn president..en shaun akan update tak lama lagi...semangat gi cari bahan waktu malam tu..hehe..

Puan presiden said...

Dek,

Tulah tengah tunggu update dari dia lah tu..

Pizza mom said...

Tobat tak gi dah kedai bakery tu.. muahaha

Puan Presiden said...

PIzza mom,

Hari tu rasanya cam nak tobat, tapi rasa cam nak gi lah pulak hahahha.